Halloween een Keltisch feest

Gepubliceerd op 27 oktober 2023 om 11:05

Halloween een Keltisch feest

 

Op 31 oktober vieren we Halloween. Dit feest vindt zijn oorsprong in Ierland waar de vroegste vorm van Halloween, Samhain, het einde van de zomer en het begin van de winter inluid. De laatste oogst is van het land en dit werd gevierd. Samhain wordt ook wel het Keltisch nieuwjaar genoemd.

 

Halloween en pompoenen

 

In het oude Ierland maakten ze deze Jack-o’-lanterns (lampionnen) van rapen. De lampionnen komen uit een oud volksverhaal over Jack, die de duivel voor de gek hield. De duivel strafte Jack door hem voor eeuwig te laten zwerven met slechts een brandend kooltje uit het hellevuur in een raap, om zijn weg enigszins te verlichten.

 

Maar waar komt dan de pompoen in beeld? Heel eenvoudig, de rapen werden vervangen door pompoenen nadat Ierse emigranten deze traditie vanuit Ierland meenamen naar Amerika. Amerika had een overvloed aan pompoenen dus de rapen werden al snel verruild voor de traditionele pompoen. Dat is ook de reden dat veel mensen denken dat Halloween zijn oorsprong kent in Amerika. En laten we eerlijk wezen, het maken van een eng gezicht is makkelijker te realiseren bij een pompoen dan bij een raap!

 

Halloween en pompoensoep

 

De smaak te pakken? Dan hierbij een super lekker pompoensoep recept van Eef.

Pompoensoeprecept


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.