Het ideale gewicht?

Gepubliceerd op 16 december 2023 om 07:59

Pasca, waarom lukt het mij niet om op gewicht te blijven? Waarom heb ik geen controle over mijn gewicht? Ik weet nog dat ik eind juli deze vraag kreeg en dat het een van mijn eerste Luisterkindafstemmingen was nadat ik was geslaagd voor de opleiding Luisterkind werker. Claire (54) deelt hierbij haar verhaal:

 

Vanaf vroeg in mijn jeugd werd ik er door mijn moeder op gewezen dat ik op mijn lijn moest letten, ik hoor het haar nog zeggen “Niemand wil een dikke vrouw Claire, die laten ze aan de kant staan, en jij wil toch niet alleen overblijven?”.

Ik was niet dik, hooguit wat mollig, maar daar had ik zelf geen enkel probleem mee. Ik had genoeg vriendjes en vriendinnetjes op school, dus niets aan de hand. Ik vond het fijn op school en kon goed mee met de lesstof. Dat ik door de schooljaren heen ook wat extra kilo’s zwaarder werd nam ik voor lief, geen probleem. Ik zat tenslotte vaak te studeren en had geen tijd voor sport of wat dan ook.

 

Op mijn 17de kreeg ik mijn eerste serieuze vriendje, Johan, een lange slungel van 20 jaar. Ik vergeet nooit meer dat mijn ouders hem uitnodigden voor het Kerstdiner. Daar zaten we dan, mijn ouders, mijn twee jongere broertjes, Johan en ik. Het voelde wat ongemakkelijk. We zaten te eten en ik pakte nog wat extra groenten, heerlijk wat het. Vanuit het niets zegt mijn moeder plotseling “Claire, je weet wat ik je heb gezegd, zo dadelijk ziet zelfs Johan je ook niet meer zitten, heb toch wat meer discipline en val eens wat af in plaats van alleen maar aan te komen!”.

 

Ik schaamde me rot! Moest dat nu perse, tijdens het Kerstdiner. Niemand zei iets, onder de tafel pakte Johan mijn hand vast en kneep er zachtjes in. De tranen stonden in mijn ogen. Ik weet niet meer wat we de rest van de avond hebben gedaan maar ik was er met mijn gedachten niet meer bij. Na het gebeuren begon ik serieus af te vallen, zo maar. Ik werd uiteindelijk veel te mager om vervolgens weer aan te komen inclusief extra kilo’s. Dat is jaren zo gebleven. Ik heb maat 36 in mijn kast, oplopend tot maat 46 en alles daartussen in.

 

De Luisterkindmethode heeft mij veel inzichten gegeven, heeft mij teruggevoerd naar daar waar het allemaal begon. Mijn moeder was als de dood dat ze te dik zou worden, graatmager was ze, dat had ze weer van haar moeder.

Tante Elly, de zus van mijn moeder was aan de forse kant, en bleef inderdaad haar leven lang alleen. Ik weet niet of mijn moeder daar haar conclusie aan heeft verbonden dat niemand een dikkerd wil. Voor mij heeft het geresulteerd in een totaal verkeerd beeld van mijzelf, maar dankzij de Luisterkindmethode heb ik voor mijzelf een fijne manier gevonden om mijzelf te accepteren zoals ik ben. Ik ben goed genoeg zolang ik maar bij mijzelf blijf en in mijzelf geloof. En Johan, de lange slungel uit mijn tienerjaren, is een hele goede vriend gebleven die mij vaak goede raad geeft en mij bij heeft gestaan in moeilijke periodes. Gelukkig hebben we ook lach-stof genoeg!

 

Het ideale gewicht? Bestaat voor mij niet. Ik heb een gezond gewicht en het is mooi stabiel, ik ben tevreden met mijzelf. Soms een kilootjes extra, soms een kilootje minder. Maar ik geniet, ik geniet van wie ik ben, en dat is zo waardevol.

 

Lieve groet, Claire


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.