Hond en vuurwerk

Gepubliceerd op 2 januari 2024 om 16:29

Op zondag 24 december had ik mijn laatste afstemming, dacht ik.Maar dat liep toch net even anders. De afstemming die ik mocht maken voor een jonge vrouw, zat er op. Het verslag was verstuurd.Nou, dat waren de afstemmingen voor 2023 dacht ik nog.

 

In de middag begint het in het dorp wat te rommelen, de eerste knallen van vuurwerk zijn te horen.Ook Tony, onze jongste flatcoated, heeft ze gehoord helaas. Zoals gewoonlijk als hij bang is, en dat is eigenlijk nooit, druipt hij af met de staart tussen de poten naar de keuken. Zielig bibberend gaat hij in de hoek van de keuken liggen. Arm beestje, Tony is voor de duvel nog niet bang, maar als het op vuurwerk aankomt is hij radeloos. Zo ontzettend zielig om te zien. Troosten helpt niets en eerlijk, we hebben al van alles geprobeerd, van druppels tot tabletjes en van verzwaringsdeken tot Thundershirt, niets helpt.Wij hadden gehoopt dat Tony aan zijn grote broer Pablo zou zien, dat het helemaal niet zo spannend is, maar helaas.

 

En terwijl Pablo languit op de bank ligt, hebben wij een bibberende Tony in de keuken. Ik sta de was te vouwen en ben met mijn gedachten bij Tony. Ik heb er niet eens erg in, maar op een gegeven moment, vraag ik in de energie aan Tony waarom hij zo bang is voor het vuurwerk. Tony legt mij uit dat hij niet weet waar het geluid vandaan komt en hoe het wordt veroorzaakt. In de energie lijn ik Tony aan en gaan we naar buiten, we lopen een willekeurige oudjaarsavond in. Mensen staan op straat en kinderen rennen rond. Het is feest, met sterretjes, vuurwerk en hard geknal. Ik laat Tony zien wat vuurwerk is, van siervuurwerk tot de harde knallen, ik laat zien waar het geluid vandaan komt en dat het de mensen zijn die de lontjes aansteken. Tony loopt belangstellend met mij mee.

 

Gedurende een paar dagen herhaal ik dit een paar minuutjes, en ik vertel ook aan mijn man John dat ik daar mee bezig ben.

 

Op oudejaarsdag ben ik dan ook benieuwd wat er staat te gebeuren met Tony. In de middag begint het geknal, even kijkt Tony op, en in mijn gedachten geef ik aan hem door dat dit het vuurwerk is waar we het samen over gehad hebben. Tot mijn verbazing en die van mijn man, gaat Tony weer liggen. En als het om 24.00 uur los barst ligt Tony te slapen! Niks bibberen of bang! Ik kan het zelf nauwelijks geloven! Wat ben ik blij! Eindelijk ook voor Tony een rustig oud op nieuw!

 

Ook al duurt het nog een tijd, aankomende oud op nieuw herhaal ik dit bij Tony en ik wil dit ook graag doen voor andere bange huisdieren. Hopelijk heeft het voor hen net zo'n positief effect als op Tony. Zo fijn om op deze manier te kunnen helpen.

 

Liefs Pasca


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.